משרד הרווחה חטף לאימוץ את התינוקת של האמא אורה מור יוסף נכה מדימונה
המדיניות המתוסבכת של משרד הרווחה לתכנון המשפחה גובה עוד ועוד הורים וילדים קורבנות שמופרדים בכפייה לנצח, ומשמשים סחר לתעשיית עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים, פנימיות, אומנה ואימוץ.
ילד שנלקח ע"י משרד הרווחה מועד להזנחה והתעללות ורדיפה, כן ראינו בסיפורה של רעות איש שלום שנרדפה ע"י רשויות הרווחה לאימוצה בילדותה, ולאחר מכן אימוץ בניה. רשויות הרווחה לא נחו ברדיפתן עד הרצחה. אותה רדיפה פושעת שגרמה להימלטות משפחת חביבי לרשות הפלסטינית כדי להציל את ילדיהם מרשויות הרווחה.
"במשרד הרווחה לא רוצים שנכים יהיו הורים"
חלומה של אורה מור-יוסף הלוקה בניוון שרירים להפוך לאמא נגנז לעת עתה, לאחר שמשרד הרווחה מסר לאימוץ את התינוק שילדה עבורה אם פונדקאית. הנכים זועמים: "אולי תעקרו אותנו?". ח"כ גילאון: "רק במצבים קיצוניים טובת הילד בסכנה" .
"אני מתהפכת בכיסא הגלגלים שלי". כך לדברי נעמי מורביה, יושבת ראש המטה למאבק הנכים, חשה לאחר ששמעה על שאירע לאורה מור-יוסף. אתמול (יום ב') פורסם ב"ידיעות אחרונות" כי מור-יוסף (46) אמורה הייתה להפוך השנה לאמא, אחרי שנים של מאבק ברשויות על מנת שיכירו בה ככשירה, אלא שמשרד הרווחה החליט למסור את התינוקת שילדה עבורה פונדקאית למשפחת אומנה. מור-יוסף פנתה לבג"ץ, שהורה להקפיא את הליך האימוץ עד אשר יתקיים דיון בזכותה לאימהות על התינוקת. בינתיים נמצאת התינוקת אצל משפחת האומנה.
את הביצית תרמה למור-יוסף אישה מדרום אפריקה, ואת הזרע תרם ישראלי. האם הפונדקאית, שהסכימה להרות עבורה בהתנדבות נסעה להודו על מנת לקיים את ההליך. לאחר מכן שבה לארץ למשך תקופת ההיריון והלידה. "אם התהליך נעשה בחו"ל", הסביר עו"ד מורן, "מי שעתידה להיות האם לא יכולה לרשום את הילד על שמה. מור-יוסף היא לא אישה רגילה שהייתה יכולה פשוט לנסוע להודו בעצמה, וגם לא לעשות את זה בארץ. היא יזמה דרך יצירתית, עשתה את הכול בדרך מסודרת. אבל במשרד הרווחה פשוט לא רוצים שנכים יהיו הורים. העובדה שהיא נכה המריצה אותם לנצל זאת לרעה ולפתוח בהליך של אימוץ".
גם מורביה זועמת על משרד הרווחה: "מה יהיה הצעד הבא? ייעקרו את הנכים? מי נתן למשרד הרווחה זכות לקבוע מי יכול להיות הורה ומי לא? אפילו לחיית השדה מותר להתרבות. מה הפטרונות הזו? משרד הרווחה יגיד לאישה משכילה, דעתנית ובעלת מסוגלות כלכלית שהיא לא יכולה לתפקד כאמא?"
היא הסבירה: "מקרה כזה של פונדקאות רק מוכיח שכנראה האישה הזו עברה את כל מדורי הגיהינום – ועדות, הסדרי תשלומים, ואחרי הכול לקחו לה את התינוקת מייד כשנולדה". על הסיבות שהביאו לסחבת המשפטית ולהחלטת פקיד הסעד או העובד הסוציאלי לקחת את הילדה מהאם הפונדקאית ולהעבירה למשפחת אומנה, אמרה: "אני מעריכה שמדובר בטיפול גרוע של פקיד או פקידה שיצטרכו לתת את הדין. המוח שלי לא כד כדי כך מעוות כדי לנחש למה החליטו לקחת מאמא את הילד שלה. כל עובד סוציאלי הופך היום להיות קצין מבחן אחרי קורס אחד קצר".
על עצמה העידה מורביה:
"אני נכה שמגדלת ילד בן 11. מה אומרים לי פה בעצם? שלאנשים אין זכות קיום? שלחולי ניוון שרירים אין זכות להיות הורים? במערכת הרווחה צריכים להגיד לה תודה. אם הייתה עושה ילד מהגנים שלה, יכול להיות שהוא היה נולד עם ניוון שרירים. היא רצתה ללדת ילד בריא, בשבילו ובשבילה, ועשתה מעשה ממש אצילי בפונדקאות". עוד התריעה: "מה הלאה? יחליטו בשביל נכים בלי ידיים שהם לא יכולים לגדל ילדים? יחליטו בשביל נכים בלי רגליים שהם לא יהיו הורים טובים?"
פונדקאות לחד הוריות? לא בישראל
להליך הפונדקאות התייחס דוד גולן, דובר ארגון העובדים הסוציאליים: "אם התהליך לא מתחיל דרך עובד סוציאלי, הפונדקאות לא מאושרת". הוא אמר כי ללא קשר למקרה הנדון, מתפקידו של עובד סוציאלי לבדוק בראש ובראשונה אם הפונדקאית כשירה ולגבש חוות דעת גם על כשירותה של מי שמבקשת להיות האם.
שמואל מורן, עורך דינה של מור-יוסף אמר, כי אין באפשרותה לקבל אישור להליך פונדקאות כיוון שהיא חד הורית, לא בגלל נכותה. "אין לאישה שאינה נשואה אפשרות להביא ילדים באמצעות פונדקאות כך שאין כל בסיס משפטי לטענות שהיא הייתה צריכה לעשות זאת בדרך המקובלת". ואכן, תקנה של ביטוח קובעת כי חד הוריות לא יכולות לעבור הליך פונדקאות בישראל.
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה לפרסום ב"ידיעות אחרונות", כי "הנושא נמצא בטיפול בית המשפט והוא אשר יקבל החלטה בנושא. שר הרווחה מאיר כהן ביקר את מור-יוסף בביתה אך הוא מנוע מלהתערב בנושא שנמצא בהליך משפטי".
ביקורת על ההליך התעוררה גם בקרב חברי הכנסת. ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), יו"ר השדולה לשילוב ילדים עם מוגבלויות במערכת החינוך שמתניידת בעצמה בכיסא גלגלים, אמרה: "עצם העובדה שמציבים מכשולים וחסמים בפני אישה עם מוגבלות לזכותה להורות היא בעיה. חוק שוויון לאנשים עם מוגבלויות מחייב איסור אפליה בכל תחומי החיים, ובמקרה זה יש ריח לא נעים של אפליה".
גם ח"כ אילן גילאון (מרצ), יו"ר השדולה למען אנשים עם מוגבלות בכנסת, אמר כי מקרים כאלה, ראוי שייבחנו בזהירות רבה טרם שוללים מאדם זכות להורות: "כמו כל אחד ואחת, לאנשים בעלי מוגבלויות תמיד עומדת זכות יסוד להורות והיא צריכה כמובן להתיישב עם טובת הילד. כולנו מוגבלים ונשאי מוגבלויות – רק במצבים קיצוניים טובת הילד עלולה להיות בסכנה".