בית משפט השלום בבאר שבע פסק הבוקר (רביעי) כי במקרים בהם המשטרה מבקשת להאריך את מעצרו של חשוד בהחזקת סמים מסוג הרואין, מורפין, אמפטאמין וקוקאין, והחשוד טוען כי החומר עמו נתפס איננו סם, על המשטרה לערוך בדיקה מידית שתקבע אם מדובר בסם. על פי ההחלטה, במקרים בהם לא תגיש המשטרה בדיקה ראשונית של ערכות השדה יהיה ניתן לשחרר את החשוד בתנאים מגבילים עד לקבלת תוצאות הבדיקה. הנוהל החדש יהפוך למחייב בעוד שלושה חודשים.
החלטה הגיעה לאחר שבמקרים רבים חשודים הוחזקו במעצר במשך ימים ורק אז התברר כי כלל לא היה ברשותם סמים אלא חומרים חוקיים כמו מזון לציפורים, זרעים של שתילים, תוספי תזונה לספורטאים ועוד.
השופט אמיר דורון תיאר את הבעיה בהחלטתו וכתב כי "נדמה כי המשטרה בוחרת בהליכה על בטוח, אלא שבבחירה זו שנדמה כי מבוצעת על בסיס מאזן נוחות של המשטרה, נדחקים הצידה ערכים חשובים שאין להקל בהם ראש גם כאשר אלו באים להגן על זכויות חשודים ועצורים". עוד הוסיף השופט כי "לא ניתן לקבל כמובן מאליו מעצר של חשוד במשך ימים לא מעטים עד לקבלת תוצאות בדיקת מעבדה. הדבר הוא בבחינת קל וחומר, עת מדובר במי שבסופו של דבר משוחרר נוכח ממצאי הבדיקה".
בפני השופט דורון הובא בשבוע שעבר חשוד שבכליו נמצאו 35 גרם חשיש וחומר נוסף בכמות קטנה שנחשד כקוקאין. עם מעצרו הכחיש החשוד שמדובר בקוקאין וטען שמדובר באבקה חוקית. לדיון בהארכת מעצרו הגיעו השוטרים ללא אישור מעבדה המוכיח כי מדובר בסם אסור.
כאשר שאל השופט מדוע לא בוצעה בדיקה השיב נציג המשטרה כי "פעם היה נהוג לעשות בדיקה מסוימת, בדיקת שטח, אך היא לא הצדיקה את עצמה ולכן ביטלו אותה". המשטרה טענה בפני השופט כי החומרים החשודים נשלחים לבדיקה במעבדה, לתוצאותיה יש להמתין מספר ימים, וביקשה להאריך את מעצרו של החשוד עד לקבלת התוצאות. החשוד שוחרר מכיוון שבקשה זו חורגת מהעילה להארכת מעצר בחוק, אך השופט ביקש להעמיק בסוגיה ולבחון את הליך העבודה של המשטרה.
לבקשת השופט, ראש מדור זיהוי פלילי במשטרה התייחס לנושא ואמר כי אכן קיימות במשטרה ערכות שדה המאפשרות לקבל אינדיקציה ראשונית לזיהוי חומרים החשודים כסמים. לדבריו, עיקר השימוש בהם הוא לצורכי מודיעין ובילוש, אך אין מגבלה כלשהי על מי במשטרה יכול להשתמש בה ולאיזו מטרה. בנוסף, תפעול הערכה הוא פשוט ולא מצריך הכשרה מיוחדת. במשטרה טענו שבחלק מסוגי הסמים שנבדקים על ידי אותן ערכות התוצאות לא תמיד מדויקות ועשויות לפגוע בהליך החקירה, אך נציג המז"פ טען שנכון להיום לא התקבלה שום החלטה על ידי גורם בכיר במשטרת ישראל להפסיק את השימוש בהן.
בנוסף, פנה השופט לסנגוריה הציבורית ולרשות למלחמה בסמים ואלכוהול וביקש את התייחסותם לנושא. השופט ביקש לדעת מהו ההליך המקובל במקומות שונים בעולם, וגילה שכמעט בכל המדינות המפותחות, בייחוד באירופה וארצות הברית, יש שימוש באותן ערכות שדה הקיימות במשטרת ישראל. הרשות למלחמה בסמים האמריקאית, הדי-אי-איי, מבצעת אף היא בדיקה בערכות שדה וכך גם משטרות ניו יורק, אילינוי, וירג'יניה, טקסס, ג'ורג'יה, מישיגן, קליפורניה, פלורידה ומשטרות רבות נוספות בארצות הברית.
באנגליה מבצעים שימוש בערכות בסמים מסוג הרואין, מורפין, אמפטאמין וקוקאין והבדיקות מבוצעות כאשר המשטרה מבקשת את הארכת מעצרו של החשוד בגין החזקת אותו סם והחשוד מכחיש כי מדובר בסם. בגרמניה מבצעים בדיקה ראשונית אולם היא לא משמשת כראייה, ובאיטליה מבצעים בדיקה ראשונית על ידי הערכות אך מחויבים לשלוח את החומר גם לבדיקה נוספת של מעבדה.
"הראוי לביצוע ויישום בבריטניה, ארה"ב ובארצות נוספות, אפשר וראוי ליישום גם בישראל לכל הפחות בהתאמות הנדרשות", כתב השופט דורון בהחלטתו. "הפגיעה הקיימת היום בזכויות החשוד ובתפקוד בית המשפט יכולה להצטמצם משמעותית ואולי אף להתאיין, לו תפעל משטרת ישראל על פי המקובל בארצות המוזכרות המחקר".
השופט דורון קבע כי על המשטרה להתחיל ולפעול בתוך שלושה חודשים על פי השיטה בבריטניה, שהיא מידתית יותר ביחס לשיטה בארה"ב. "ראוי שהליך הבדיקה בערכת שדה בישראל יבוצע ביחס לחומרים הנחשדים כסם מסוכן מסוג הרואין, מורפין, אמפטאמין וקוקאין. ביחס לסמים אלו, להבדיל מהסם המסוכן מסוג קנאביס וגזרותיו, קיימות ערכות שדה שתוכלנה לתת מענה ראשוני מבוסס דיו, כאמור בנוהל הבריטי", הסביר השופט.
בחוות הדעת של הסנגוריה הציבורית נכתב כי "המצב בישראל בו חשודים נעצרים למשך ימים ארוכים בהמתנה לחוות דעת המעבדה לזיהוי פלילי הוא מצב קשה שאינו סביר. הערכות שקיימות במשטרה יכולות לתת זיהוי ראשוני שבכלל מדובר בסם ובכך למנוע מעצרים מיותרים".