השופטת שלי אייזברג (חיפה): קיבלה תביעת גרושה להגדלת מזונות ילדים למרות ששלחה שניים לפנימיה והגדול עובד לפרנסתו. "יש להעניש גברים שמתחתנים מחדש" תמ"ש 29910-10-13
אישה קיבלה במסגרת הגירושין רכוש רב, שהגבר ויתר לטובתה כדי שלשלושת הילדים תהיה קורת גג. בינתיים האישה שלחה שני ילדים לפנימיה, וילד אחד נשר מלימודים ומשתכר לפרנסתו. במשך כל השנים הסיתה את הילדים נגד האבא, באמצעות תלונות במשטרה, וכעת קיבלה ממדינת ישראל עורכי דין בחינם כדי להמשיך ולמרר לגבר את החיים, והיא כעת דורשת הגדלת מזונות, כי האבא "לא פנוי" לבקר את ילדיו. בנסיבות אלה לא רק שלא מגיע לאישה הגדלת מזונות, אלא שצריך לבטל את המזונות לגמרי. עם 2 ילדים בפנימיה וילד אחד שעובד למחייתו, למה היא צריכה בכלל לקבל מזונות? להבדיל, הגבר התחתן מחדש, ויש לו אישה ו- 2 ילדים לפרנס נאלץ לשכור עו"ד פרטי, והוא שכר את ברק אונגר, שכנראה התרשל, ואיפשר לתקדים המטופש הזה להתרחש.
שימו לב שלגבר הזה יש עוד 2 ילדים מאשתו החדשה ובעצם השופטת שלי אייזנברג פוגעת בהם ישירות. מבחינתה שהילדים הראשונים ישגשגו והילדים מהאישה השניה שימותו ברעב.
הגבר לא הפר את ההסכם ולא צבר פיגורים במזונות. הוא שילם את מה שהיה צריך בזמן ללא חובות בהוצל"פ. האישה היא זו ששברה את הכלים ופתחה תביעת הגדלת מזונות, אחרי שנתיים, כאשר זה לא עולה לה אגורה שחוקה אחת: כל הייצוג ממומן על חשבון מדינת ישראל והסיוע המשפטי. ככה מדינת ישראל מאדירה ומרוממת את מעמדה של האישה הראשונה, ופוגעת ללא רחמים במעמדה של האישה השניה, כאילו האישה השנייה היא זבל, שבכלל הסכימה לקחת את השאריות של האישה הראשונה. זה סגנון המחשבה של השופטת שלי אייזנברג.
הנה ראו מה כותבת השופטת אייזנברג: "איני מקבלת את טענת הנתבע לפיה העובדה כי הקים משפחה חדשה הנה נסיבה המצדיקה שלא להתערב בשיעור דמי המזונות. הנישואין מחדש והולדת ילדה נוספת הינם בגדר נסיבה צפויה. עת בני זוג נפרדים, לא מן הנמנע כי יינשאו בשנית ויביאו ילדים נוספים לעולם". מה למעשה אומרת השופטת? שיש להעניש את 2 הילדים החדשים כי האבא שלהם הביא אותם לעולם, ושיש לקחת מהם אוכל ולתת אותו לילדים מהאישה הראשונה, שבכלל מקבלים את כל צרכיהם בפנימיה. אז מה אם נישואין מחדש זו נסיבה צפויה. בגלל זה צריך לקחת אוכל מהילדים של הנישואין השניים? הרי הכלל הוא שאסור לפקוד ילדים על עוון הוריהם. מה הם אשמים? והנה באה השופטת שלי אייזנברג ואומרת לילדים החדשים שמדינת ישראל מצטערת שהם בכלל באו לעולם, כי האבא לא היה צריך להתחתן מחדש ולהקטין לאישה הראשונה את חלקה במשכורתו. אחר כך בגיל 18 מדינת ישראל עוד תרצה שהילדים הללו שהשופטת שלי אייזנברג ירקה להם בפרצוף יתגייסו לצה"ל.
אחד הדברים המצחיקים שכותבת השופטת זה: "התרשמתי כי הנתבע השלים עם מצב של העדר קשר ולאורך כל התקופה לא פנה לשירותי הרווחה שיסייעו בידו לחדש את הקשר ולא לבית המשפט". באמת? כאילו, אם האבא היה פונה לעובדת סוציאלית היא הייתה עוזרת לו? זו בדיחה או מה? ממתי עובדת סוציאלית "עוזרת" לגבר לראות את הילדים שלו? כמעט 99% מהפניות של הגברים לעובדות סוציאליות הן תלונות על העו"ס עצמה שהיא זו שמדריכה את האישה איך לנתק את האבא מילדיו. ואילו היה פונה לשופטת אייזנברג, משהו טוב היה יוצא מזה? כל פניה של גבר לשלי איינברג תסתיים בהחלטה נגד הגבר, אז מה הטעם.
ואם כל זה לא מספיק, טוענת שלי אייזנברג שבגלל שהאבא עובד קשה כדי לשלם מזונות לחמש ילדים, הרי שהוא לא פנוי לעשות בייביסיטר לשלושת הילדים הראשונים (אלו שבפנימיה וזה שעובד) ולכן מבחינתה זו סיבה להגדיל מזונות, כדי שיעבוד יותר וישלם יותר? מתי מחול השדים יפסק? הרי ככל שיעבוד יותר, כך הוא יהיה פנוי לילדים פחות, וזו תהיה סיבה להגדיל את המזונות עוד יותר. מסקנה, מחול השדים ייפסק רק במות האבא.
מה שמחריד זה שהשופטת טוענת שבגלל שהאבא לא פוגש את הילדים שלו, הרי הוא האשם לניתוק מהילדים, למרות שכל מי שקורא את פסדק הדין רואה בבירור שהאישה אשמה בכך, ושהעו"ס עוזרת לה לטפול את האשמה על האבא. הרי לא עברו שנתים מאז פסק הדין הקודם והיא רוצה הגדלת מזונות. האבא העיד: "היא הגישה תלונה שאני מטריד אותה, אז איך אני יכול לראות את הילדים". תואיל שלי אייזנברג להסביר איך אבא אמור ליצור קשר עם הילדים כאשר האישה מגישה תלונות במשטרה על הטרדה?
תמ"ש בית משפט לעניני משפחה חיפה |
29910-10-13
09/08/2016 |
בפני השופטת: שלי אייזנברג |
|
– נגד – | |
---|---|
התובעים: 1. ש' ד' קטין 2. נ' ד' -קטין 3. א' ד' – קטין באמצעות אימם ק' ד'עו"ד אלנה יאמפולסקי |
הנתבע: י' ד' עו"ד ברק אונגר |
פסק דין |
רקע עובדתי:
נ', יליד — כבן 17. א' , יליד — כבן 8.5. (להלן: "הקטינים").
בהסכם נקבע כי הקטינים יהיו במשמורת האם וישהו עם אביהם פעמיים בשבוע בימים ב' ו-ד' מהשעה 17:00 ועד השעה 20:00 ובכל סופשבוע שני כולל לינה. בהסכם התחייב הנתבע לשלם לאם עבור שלושת ילדיהם הקטינים דמי מזונות בסך של 2,700 ₪ לחודש. במסגרת ההסכם ויתר הנתבע על זכויותיו בדירת המגורים של המשפחה ב— לטובת האם, כנגד איזון מדור הקטינים.
טענות הצדדים:
עוד טענה האם, מאחר והנתבע אינו שומר על קשר עם הקטינים ולא עמד בהתחייבותו מאז הגירושין, נוצרה מציאות שבה הילדים גדלים ללא דמות אב בחייהם. האם נאלצת לפצותם בדרך של רכישת מתנות בשמו של הנתבע, במימון חוגים ודמי כיס. לטענתה מצבה הכלכלי אינה מאפשר לה לגדל את הקטינים ללא תמיכתו של הנתבע. בסיכומיה טענה האם כי אין בעובדה כי בהסכם צוין כי האב "זכאי" להיפגש עם ילדיו ולא "חייב", כדי לפגוע בטענותיה. לטענתה מלכתחילה הצהיר הנתבע כי בדעתו לכבד את התחייבותו לקיים את זמני השהות שנקבעו בהסכם.
לטענתו, עפ"י הסכם הגירושין ויתר על מלוא זכויותיו בדירת המשפחה לטובת האם כמו גם על חלקו במיטלטלין, על מנת לדאוג לילדיו לקורת גג.
הנתבע ציין כי נישא בשנית ונולדה לו בת נוספת כבת שנתיים וחצי. עוד טען כי ממוצע השתכרותו עומד על 7,000 ₪, והוא נאלץ ליטול הלוואה ממעבידו, בהחזר חודשי של 500 ₪.
דיון:
ראה לעניין זה תמ"ש (ק"ג) 22740-06-10 (פורסם בנבו) ע"א 109/75 אברהם נ' אברהם פ"ד כט (2) 690 ובע"מ 7916/03 פלונית נ' פלוני פ"ד נט (5) 183): "לא אחת במסגרת הסכמי גירושין, נתון עיקר מעיינם של ההורים להסדרת ענייניהם האישיים, והם עלולים שלא להקפיד במידה מספקת על האינטרס של הילדים. על מנת שלא יידחק עניין מזונות הילדים לקרן זווית כדבר טפל בהסדר הגירושין נפסק, כאמור, כי מן הראוי שעניין זה יידון בתביעה נפרדת בשמם של הילדים".
בפסק הדין שניתן בבג"צ 4407/12 פלוני נ' בית הדין הרבני הגדול (פורסם בנבו) נדרש בית המשפט העליון לאבחנה בין תביעה עצמאית של קטין למזונות אל מול תביעה לשינוי מזונות. בית המשפט העליון סקר את ההלכה הפסוקה כפי שהתפתחה במהלך השנים וקבע כי מדובר במבחן מהותי. כדברי כבוד השופט רובינשטיין: "המבחן הוא, איפוא, אמיתיות ההליך בכל הנוגע לקטין, לאחר שבית המשפט וידא, באמצעות ייצוג וחוות דעת לפי הנחוץ, כי ענייניו של זה נשקלים באופן שאינו טבול בסכסוכי הוריו… ….והוא שכבר שאמרנו: דיון מהותי אמיתי בצרכי הקטין, יהיו אשר יהיו; 'דן ופסק' – דן כפשוטו ובהמשך פסק. לוא יהי".
ביום 3.1.2011 הופיעו הצדדים בבית המשפט לצורך אישור הסכם גירושין, במסגרתו הסכימו להעמיד את דמי המזונות על סך של 2,500 ₪ עבור שלושת הקטינים. הצדדים הבהירו לבית המשפט כי הסכימו להפחית את דמי המזונות שנקבעו בפסק הדין בהעדר הגנה, כנגד ויתור הנתבע על זכויותיו בדירת המשפחה לטובת שלושת הקטינים. בתום הישיבה הבהיר בית המשפט כי לא מצא שהוראות ההסכם שנערך תואמות את טובת הקטינים וראוי לעשות חשיבה מחודשת בעניין שיעור דמי המזונות כמו גם העברת הזכויות בדירה. הצדדים הופנו ליחידת הסיוע שתסייע להם בתיקון ההסכם. ביום 19.7.2011 התקיים דיון נוסף בו הציגו הצדדים הסכם מתוקן במסגרתו נקבעו דמי המזונות בסך של 2,700 ₪ לחודש וויתור הנתבע על זכויותיו בדירת המשפחה נעשה לטובת האם "כנגד איזון דמי מדור הקטינים". ההסכם כאמור, אושר ע"י בית המשפט.
מקום שנחתם הסכם בין הצדדים, לא יטה בית המשפט להתערב אלא אם מדובר במצב בלתי נסבל באופן בולט לאחד הצדדים המתקשרים, בשל נסיבות שלא ניתן היה לצפותן מראש, בעת חתימת ההסכם. לעניין זה ראה תמ"ש (ת"א) 57910/02 ס.ד. נ' א.נ.ד (פורסם בנבו): "פסק דין למזונות, לרבות פסק דין בהסכמה, צופה מטבעו פני עתיד כך שרק שינוי משמעותי יצדיק היזקקות חוזרת של בית המשפט לשאלת המזונות (ראו: ע"א 363/81 פייגה נ' פייגה, פ"ד ל"ו(3), 187; ע"א 5478/93 כרמי נ' כרמי [פורסם בנבו] (פורסם בדינים). "ההלכה הפסוקה מורתנו, כי מקום שמתרחש "שינוי נסיבות מהותי" ניתן לעיין בפסק הדין מחדש (ראה תמש (נצ') 8879-12-15 י.ר.ר. נ' ד.ר.(פורסם בנבו) וע"א 363/81 פייגה נ' פייגה, פ"ד לו(3) 187). אם אין זה צודק בשל שינוי הנסיבות להשאיר החיוב על כנו או אם אכיפת הפסק הפכה לבלתי צודקת לחלוטין, יכול בית המשפט להתערב בחיוב החוזי המוסכם ולשנותו (ראה תמ"ש (ת"א) 101871/97 וידס נ' וידס (26/10/99, פורסם בפדאור)[פורסם בנבו] )."
בהתאם להוראת סעיף 4 להסכם, זמני השהות של האב עם ילדיו יתקיימו בימים ב' ו –ד' בין השעות 17:00 ל- 20:00, ובכל סופ"ש שני מיום שישי בשעה 13:00 ועד מוצאי שבת בשעה 21:00. אין מחלוקת כי זמני השהות אינם מתקיימים בפועל. נוכח הנתק, עם הגשת התביעה הופנו הצדדים ליחידת הסיוע לצורך חידוש קשר. בדיווח הראשון מיום 20.7.14 ציינה עו"ס יחידת הסיוע: "האב לא ראה את הילדים כשנה. הצדדים הסכימו לבדוק אפשרות לחידוש הקשר בין האב לילדים…". המשפחה הופנתה לפסיכולוגית יחידת הסיוע. ביום 28.9.14 הוגש דיווח נוסף לאחר שהפסיכולוגית נפגשה עם וקבעה פגישה עם הקטינים. בדיווח צויין כי אין מדובר בהליך מהיר ויש צורך בהרבה הדרכה ועידוד של האב. ביום 13.11.14 הוגש דיווח מסכם ממנו עלה כי לאחר תהליך ארוך הסכימו הקטינים לקבוע מפגש עם האב. המפגש המשותף היה סוער מאוד: "במהלכו הבן הצעיר נבהל מאוד מהאב ובכה. לאב היה קושי רב להכיל את תסכולם וכעסם של הקטינים. בשלב זה אין מקום להמשך התערבות בחידוש הקשר בין האב לילדיו".
ראה תשובתו לשאלת בית המשפט בישיבה שהתקיימה ביום 1.10.14: "צריך לשאול אותה למה הם לא רוצים לראות אותי. לי אין שום דבר בעניין. אני נשוי ויש לי שני ילדים ואני עובד 12 שעות כל יום. אני צריך לעבוד איך אני יכול לבוא לפגוש אותם פעמים בשבוע?" (ראה עמוד 3 לפרוטוקול). כך בחקירתו הנגדית ציין כי לא הגיע לבר המצווה של ש', כדבריו: "אני לא יכול לעמוד ליד האישה וליד הקרובים שלה. הילד בגלל זה נפגע וזו הייתה תקופה קשה." (ראה עמוד 13 לפרוטוקול). בהמשך בחקירתו הנגדית: ש. בחלק מהמסמכים שלך אתה טוען שמשנת 2009 האישה לא הסכימה למפגשים, הסיתה את הילדים נגדך. ובמסמכים אחרים אתה כותב שעד לקיץ 2013 לא היתה שום בעיה להפגש עם הילדים. מה נכון? ת. היא הגישה תלונה שאני מטריד אותה, אז איך אני יכול לראות את הילדים. ש. איך התקשרת לילדים כשרצית להפגש? ת. לטלפון של הילדים. לגדול היה טלפון… ש. אתה רוצה להגיד שהיא בדקה את כל השיחות שהילד קיבל כדי שאתה לא תדבר איתו? ת. ברור. ניסיתי ללכת לסלקום להוציא את כל הפירוט חצי שנה אחורה שהייתי בקשר טלפוני ולא נתנו לי כי עברה תקופה ואפשר רק חצי שנה אחורה. ש. היום נכנסתי לאינטרנט הוצאתי הדפסות חברת גולן וחברת סלקום, אפשר להזמין מיום ההצטרפות לחברה את כל הפירוט שיחות. אני מראה לך שזה אפשרי כי היום הכל ממוחשב. מה יש לך להגיד? ת. ניסיתי להוציא ולא נותנים… ש. זאת אומרת מיום שנפרדת מהאישה ב-2008 עד לקיץ 2013 אף פעם לא לקחת את הילדים לשישי שבת. באף מסמך לא כתוב שלקחת את הילדים לא לבית שלך, לא לבית ההורים שלך, לא לקחת אותם לחגים, אלא נפגשת איתם מידי פעם בגני שעשועים? ת. דבר ראשון, קודם כל שקיבלתי הרחקה מהבית לא היה לי איפה לגור. גרתי חצי שנה אצל דודה שלי. ראיתי אותם ולא לקחתי אותם אלי הביתה כי אני גר עם בת זוג שיש לה עוד 2 בנים ואין לי איפה לשים את הילדים. מה אני אזרוק אותם בסלון? ש. הם אף פעם לא היו בבית שלך? ת. לא לקחתי אותם לבית שלי. זה עדיין לא היה ממש בית שלי, כי גרתי עם בת זוג ויש לה עוד שני ילדים. התחתנו, אני נשוי שנתיים ולפני זה גרתי בשכירות עם הבת זוג. (ראה עמ' 12-14 לפרוטוקול).
הנתבע לא ביסס טענותיו כי האם היא האחראית לנתק בינו לבין הקטינים. מאידך מגרסתו שלו כמו גם דיווח יחידת הסיוע שוכנעתי כי התנהלותו לא רק שלא סייעה לחיזוק הקשר אלא הובילה לתוצאה העגומה של התרחקות עד כדי נתק. מאז נחתם ההסכם הנתבע לא היה פנוי לקטינים, כדבריו היה עסוק בעבודתו ובילדיו החדשים. הוא לא ארח את הקטינים בביתו ואף לא טרח להגיע לחגיגת בר המצווה של בנו הבכור שנפגע מאוד וניתן להבין מדוע. אף בטרם ננקט ההליך לא נקט הנתבע באקט ממשי להתקרבות. התרשמתי כי הנתבע השלים עם מצב של העדר קשר ולאורך כל התקופה לא פנה לשירותי הרווחה שיסייעו בידו לחדש את הקשר ולא לבית המשפט. ניתן לומר כי לולא תביעתה זו של האם, לא הייתה מתבצעת כל פעולה לחידוש הקשר בין הנתבע לילדיו. לאורכו ולרוחבו של ההליך סרב הנתבע ליטול אחריות על חלקו במצב. אף עובדת יחידת הסיוע התרשמה שיש צורך בעידוד רב מצד האב לחידוש הקשר ואולם אין בכוחותיו להתגייס לתהליך ולקבל כלים להכיל את הקושי של הקטינים ולפעול לחידוש הקשר. בנסיבות אלו לא אוכל לקבל את טענת הנתבע בדבר תרומתה של האם לנתק שנוצר בינו לבין הקטינים, וודאי שלא לקבוע כי חלקה גדול מחלקו של האב. מצופה היה כי שני ההורים יפעלו לקרב בין האב לקטינים לטובת שלומם הרגשי של הקטינים.
"ש. זאת אומרת, בהסכם הגירושין אתה באמת התכוונת לשמור איתם על קשר? ת. ברור. ש. ורצית להפגש בסוף שבוע, באמת היתה כוונה לשמור על קשר עם הילדים באופן מסודר, להפגש פעמיים בשבוע, סופי שבוע וחגים. ת. כן." (ראה עמ' 11 לפרוטוקול). נוכח דברים ברורים אלו אין הנתבע יכול לבטל את חלוקת זמני השהות ולהתייחס אליה כאל זכות בלתי מחייבת. משנקבעה בהסכם חלוקת זמני שהות ברי כי כוונת הצדדים הייתה לקיים אותה.
אין לומר כי הנתק בין האב לילדיו הינו בגדר נסיבה צפויה, שהצדדים הביאו בחשבון עת חתמו על ההסכם. אין מדובר בזמני שהות זניחים, מדובר בשני סופי שבוע בחודש הכוללים לינה ושמונה מפגשים יומיים בחודש, בהם היה על האב לשהות עם ילדיו ולשחרר את האם. קיום זמני השהות משמעו נטילת אחריות על הקטינים במועדים שנקבעו בהסכם, לרבות דאגה לסיפוק כל צורכי הקטינים במועדים אלו. העברת נטל הטיפול לאם באותם מועדים משמעה העברת נטל כספי נוסף על כתפי האם. שוכנעתי כי מדובר בשינוי נסיבות מהותי כמו גם בנטל כספי לא מבוטל, המצדיק התערבות של בית המשפט בבסיס ההסכם שאושר על ידו בשנת 2011.
מאידך, אצל הנתבע אירע שינוי נסיבות נוסף, ממנו הוא מתעלם, שינוי לטובה, ביכולת השתכרותו. בדיון שהתקיים בביהמ"ש ביום 3.1.2011, עת הגיעו הצדדים לאשר את ההסכם בגרסתו הראשונית, הצהיר הנתבע לפרוטוקול לשאלת בית המשפט: "אני עובד כנהג מונית ומשתכר 4,500 ₪ לחודש". כיום מתלושי השכר שהגיש עולה, כי הינו משתכר כפול כ- 9,000 ₪ בחודש.
בהתייחס לבן ש', אשר בגר במרוצת ההליך וכיום הינו חייל בשירות סדיר: האם ציינה כי ש' עזב את בית הספר בכתה י' ומאז עובד למחייתו (ראה עמ' 7 לפרוטוקול). בחקירתה ציינה כי ש' עתיד להתגייס ביום 7.3.16 (שם בעמ' 8). בנסיבות בהן ש' עבד למחייתו ולא הוצאו בעבורו הוצאות חינוך מאחר ולמרבה הצער נשר מבית הספר, איני רואה לנכון להגדיל את שיעור דמי המזונות עבורו. בהתייחס לקטין נ' – אין מחלוקת כי נ' התחנך בפנימיית —- משנת 2014 ועד 2015. בחקירתה מיום 25.2.2016 עדכנה האם כי בשנת הלימודים הנוכחית למד נ' בביה"ס —- ב—- בכיתה ט'. בתצהיר עדותה הראשית ציינה האם כי נשאה בתשלום 2,500 ₪ בגין שכר הלימוד בפנימיית —-. במסגרת קדם המשפט שהתקיים ביום 1.10.14 ציינה האם כי נ' הגיע לביקורים בבית מהפנימייה אחת לשבועיים לסופשבוע. נוכח האמור, מאחר והקטין התחנך בפנימייה בשנים 2014-2015, שם סופקו רוב צרכיו של הקטין, כשיצא לחופשה בביתו כל סוף שבוע שני, לא מצאתי כי יש להגדיל את דמי מזונותיו בתקופה בה שהה בפנימייה. ואולם מיום 1.9.2015 עת שב להתגורר עם אימו ולהתחנך בביה"ס ב—- , אני קובעת כי דמי המזונות עבורו יעמדו על סך של 1,200 ₪ לחודש. בהתייחס לקטין א' המתחנך בבית הספר בכיתה ה', נוכח גילו של הקטין, מגוריו בבית האם, היכולות הכלכליות של הוריו ובהתחשב באי קיום הסדרי הראיה בינו לבין הנתבע, אני קובעת כי דמי המזונות עבורו יעמדו על סך של 1,300 ₪ החל מיום הגשת התביעה.
א. אין שינוי בשיעור דמי המזונות לבן ש'. ב. דמי המזונות עבור הקטין נ' יעמדו על סך של 1,200 ₪ לחודש החל מיום 1.9.2015. ג. דמי המזונות עבור הקטין א' יעמדו על סך של 1,300 ₪ לחודש מיום הגשת התביעה. ד. יתר ההוראות לגבי מזונות הקטינים המפורטות בהסכם הגירושין יוותרו על כנן. ה. הנתבע ישלם את חוב המזונות שנצבר בגין התקופה מיום הגשת התביעה ועד ליום 31.7.2016 ב- 10 תשלומים שווים בצמוד לדמי המזונות השוטפים החל מיום 1.8.2016 ועד לסילוק החוב. ו. אין צו להוצאות. המזכירות תמציא פסה"ד לצדדים ותסגור התיק שבכותרת.
פסק הדין מותר לפרסום לאחר השמטת פרטים מזהים. ניתן היום, ה' אב תשע"ו, 09 אוגוסט 2016, בהעדר הצדדים. |