מחאה בניו זילנד: "חוטפת תינוקות מאורים" עובד סוציאלי התבדח שהוא מקבל על כך בונוסים
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5528268,00.html
במדינת האיים, שסובלת ממכת התעללות בילדים, 71% מהתינוקות שנלקחים מהוריהם משתייכים לבני ילידים. הזעם הציבורי פרץ כעת, אחרי ששירותי הרווחה ניסו לקחת תינוק בן יומו מאימו בבית החולים, ובמקרה אחר עובד סוציאלי התבדח שהוא מקבל על כך בונוסים.
הרשויות בניו זילנד פתחו היום (ד') בחקירה חיצונית בנוגע להתנהלותה של סוכנות ממשלתית האחראית על רווחתם של ילדים, בעקבות טענות שהיא נטפלת דווקא לבני המיעוט המאורי ומוציאה תינוקות מחזקת אימותיהם באופן קל דעת – שמתואר לטענת מבקריו כ"חטיפה".
החקירה, עליה הכריז נציב תלונות הציבור במדינה, הגיעה בעקבות תחקיר של אתר חדשות מקומי, שבו תועד ניסיון של אנשי "אורנגה טמריקי" ("רווחת הילדים" בשפה המאורית), או "משרד הילדים", מנסים לקחת תינוק בן יומו מאימו – כשזו עוד מתאוששת מהלידה בבית החולים.
Three Māori babies a week on average are being uplifted by the state. Tomorrow we launch the harrowing video account byNewsroom investigations editor Melanie Reid taking you behind closed doors to lay bare what it’s like to have social workers come for your baby. pic.twitter.com/I7x8Gcp2ay— Newsroom (@NewsroomNZ) June 10, 2019
המקרה שזעזע את המדינה הוביל גם לחקירה פנימית בתוך הסוכנות, במקביל לחקירה העצמאית שכעת נפתחה. הוא אירע בחודש שעבר בבית החולים באזור הוקס ביי. שירותי הרווחה קיבלו צו מבית משפט להוצאת הילד מחזקת אימו המאורית, שילד אחר שלה כבר נלקח בעבר. הם טענו כי היו מקרי אלימות בין האם לאב, וכן עדויות לשימוש בסמים. המשפחה הכחישה טענות אלו.
בית המשפט, לפי הדיווחים בתקשורת המקומית, דרש ליידע את האם לפני שהעובדים הסוציאליים באו לקחת את בנה – דבר שלא נעשה. בבית החולים התפתח עימות ומשא ומתן עם המשפחה, שבמהלכו כמה מיילדות ופעילים אחרים באו לעזרת המשפחה. בסופו של דבר הניסיון לא צלח.
הסוכנות הממשלתית נאלצה גם להתנצל בעקבות מקרה נוסף, שבו עובד סוציאלי "התבדח" בפני אם שהוא מקבל בונוסים על הוצאת ילדים מחזקת הוריהם. שלושה שבועות לאחר מכן, בנה של אותה אם נלקח ממנה. את הפרוצדורה, אגב, מכנים בניו זילנד "רימום" (uplifting).
בעקבות התקריות האחרונות, יותר מ-15 אלף אזרחים כבר חתמו על עצומה שבה קראו לממשלה "להפסיק לחטוף ילדי מאורים". לפי נתוני הממשלה, בשנה שעברה בתי המשפט הורו על הוצאת 281 תינוקות מחזקת הוריהם. 71% מהם היו ילדי מאורים או בני ילידים אחרים. המאורים מהווים, כך לפי מפקד האוכלוסין האחרון שנערך במדינה ב-2013, כ-15% מכלל האוכלוסיה. 7.4% אחרים היו ילידים מאיי האוקיינוס השקט.
-CNN ציינו כי "אורנגה טמריקי", שמה כאמור של הסוכנות האחראית על רווחתם של ילדים, הוקמה רק לפני כשנתיים, ב-2017, במטרה לייעל את הטיפול במכת ההתעללות בילדים בניו זילנד. במדינה אחד משיעורי ההתעללות בילדים הגבוהים ביותר בעולם המפותח. לפי יוניצ"ף, בכל שנה מתקבלים במדינה כ-150 אלף תלונות על מקרים הקשורים בילדים ובנוער.
גרנט בנט, שעומד בראש "אורנגה טמריקי", ניסה להצדיק את פעילות הסוכנות. בתגובה לידיעה בנושא ב-CNN, הוא מסר כי הילדים שנלקחים מהוריהם סובלים לעיתים קרובות מאלימות במשפחה, וכי במקרים מסוימים מתרחש בבתים שמהם הוצאו סחר בסמים. הוא הדגיש שהוצאת ילדים ממשמורת משפחתם נעשית רק במקרה שבו אין ברירה אחרת, ורק באמצעות צו בית משפט. "המצב הנפשי והפיזי של הילדים שמועברים לחזקתנו עלול להדהים ולהעציב את רוב הניו זילנדים", מסר.
אלפי נשים נעלמו ונרצחו: "רצח העם של קנדה"
ראש הממשלה ג'סיקה ארדרן התייחסה לנושא, ובתקשורת המקומית צוטטה באומרה כי יש לפעול למיגור דעות קדומות חבויות בשירותי הרווחה. לדבריה, נשארה "עבודה רבה" ביישום יעד זה.