השופט דוד גדעוני ביהמ"ש מחוזי ירושלים: פוסטים שהמדינה מחקה בסתר יחשפו פרפרזות עת"מ 39075-01-19
מדינת ישראל מחקה כ-27 אלף פוסטים מגוגל, פייסבוק וטוויטר במהלך השנתיים האחרונות, באמצעות מחלקת הסייבר שבמשרד המשפטים. היום התקיים דיון בעתירה שהוגשה לחשיפת הפוסטים וסיבת מחיקתם
בית המשפט המחוזי בירושלים דן היום בעתירתו המנהלית של העיתונאי תומר אביטל לחשיפתם של עשרות אלפי הפוסטים שמדינת ישראל הביאה להורדתם מרשת האינטרנט במהלך השנתיים האחרונות.
העתירה באה בעקבות מחיקתם של כ-27 אלף פוסטים מגוגל, פייסבוק וטוויטר שהסרתם התבקשה על ידי מחלקת הסייבר במשרד המשפטים. לאזרחי המדינה אין יכולת לדעת מהם הפרסומים שהוסרו, מדוע הוסרו ומהם הפוסטים שמחיקתם סורבה. יתרה על כך, על פי העתירה "פעילות זו מתנהלת במחשכים".
אביטל, מייסד אתר 'שקוף', עתר לבית המשפט בבקשה לקבל את התוכן שהוסר, בכפוף לצנזורה, כדי לוודא שהממשלה משתמשת בכוחה למען ביטחון המדינה ולא על מנת להשתיק ביקורת כנגדה. העתירה נמחקה בהסכמת הצדדים, אולם סוכם כי משרד המשפטים יגיש פרפרזות בכפוף לתשלום אגרה.
במהלך הדיון, הסכים השופט כי נושא העתירה ראוי לדיון ציבורי ולפיקוח. בסיומו, הגיעו הצדדים למתווה שיאפשר חשיפה חלקית של פוסטים שהוסרו שלא קשורים לביטחון המדינה והעתירה תימחק. לגבי הפוסטים הביטחוניים שמהווים את החלק הארי שנמחק, בעצת השופט תוגש בקשת חופש מידע חדשה ומצומצמת.
אביטל מסר: "אדגיש כי אני מעריך את עובדי מחלקת הסייבר ומשרד המשפטים ומשוכנע כי רק טובת הציבור עומדת לנגד עיניהם, אך שקיפות נוספת תעזור לוודא כי הממשלה לא עושה שימוש שרירותי ורחב מדי בכוחה במרחב הדיגיטלי".
"פתרון מיטבי יהיה ייסוד גורם שלישי, למשל ועדה ציבורית בראשות שופט בדימוס. אותו גורם יהיה חשוף לתוכן המלא של הפוסטים אותם המדינה מבקשת להסיר – כדי להבטיח שאכן מדובר במחיקה לגיטימית, ולא בהשתקה של דברי ביקורת במסווה של ביטחון המדינה".
עתירה תומר אביטל מחיקת פוסטים, קובץ pdf