נשות אסירים: תנאי ההתייחדות בכלא מבזים, מזרן אחד משמש את כולם
נהלים חדשים בשירות בתי הסוהר אוסרים על נשות האסירים להביא עמן מוצרי היגיינה למפגש עם בני זוגן. “סוהרים מסובבים מדי פעם את הפרוז’קטור לכיווננו ורואים את שקורה בחדר”, סיפרה אחת מהן.
https://www.haaretz.co.il/news/law/.premium-1.3076845?lts=1577124980179
נשות אסירים שמגיעות להתייחדות בבתי הכלא עם בני זוגן מספרות ששירות בתי הסוהר הופך בתקופה האחרונה את החוויה הזו לקשה ומבזה עבורן. לטענת כמה נשות אסירים, לאחרונה החלו להקשיח את התנאים במפגשי ההתייחדות ומי שמשלמות את המחיר של ההשפלה הן הנשים שלא עשו דבר מלבד היותן בנות זוג לאסיר. “בחדר יש חלונות עם סורגים ורואים את האנשים שבחדר מבחוץ”, סיפרה אשה של אסיר הכלוא בכלא שטה. “יש שם מגדל שמירה ממש מול החלון של חדר ההתייחדות והשומרים בלילה מסובבים מדי פעם את הפרוז’קטור לכיוון שלנו ורואים את מה שקורה בחדר. לפעמים שמים את הסמרטוט רצפה שהשתמשו בו לשטיפה של החדר על החלון כדי לקבל קצת פרטיות”.
המקרה הזה הוא רק אחד מני רבים שמעלים האסירים ונשותיהם בעתירות לבית המשפט. בימים האחרונים הוגשה עתירה על ידי אסיר שמרצה את עונשו בכלא במרכז הארץ, ודורש להכניס לחדר ההתייחדות מגן מזרן או שעוונית. “בחדר יש מיטה אחת והמזרן משמש את כל האסירים של בית הכלא. לפעמים זה חדר שמשמש מספר בתי כלא”, סיפרה אשת האסיר ל”הארץ”. “יש סדין דק שנפרס על אותו מזרן וזה פשוט לא מספיק. זה דוחה לשכב על המזרן הזה והרבה נשים פשוט מסרבות לשכב על זה”. לדבריה, טענת שב”ס היא שניתן להבריח דברים בתוך מגן המזרן.
על רקע כניסת נציבת שירות בתי הסוהר החדשה, רב־גונדר עפרה קלינגר, החליטו בשב”ס להקשיח את התנאים לזמן ההתייחדות של האסירים ונשותיהם. בין היתר, בניגוד למה שהיה נהוג בעבר, כעת אסור לאשה להגיע להתייחדות עם ילד עד גיל שנה, בין אם לצורך הנקה ובין אם כדי שהאסיר יראה את ילדו. לפי התנאים החדשים לאשה אסור להכניס דבר לחדר ההתייחדות, כאשר בעבר היתה יכולה להביא עמה מוצרי היגיינה או טואלטיקה שונים. בנוסף, בשב”ס לא מאפשרים כעת לאשה לבצע שיחות טלפון מהטלפון הנייח שבבית הסוהר, דבר המונע ממנה להיות בקשר עם הבית בזמן ההתייחדות.
“יש אקונומיקה וסמרטוט רצפה ישן שקשה מאוד לנקות אתו, לא נותנים להביא כלום לחדר הזה”, סיפרה אשת אסיר. “יש היום רוח רעה משב”ס שמקשה כל הזמן את התנאים. עכשיו גם אשה שנכנסה להריון ויולדת לא יכולה להביא את הילד אתה להנקה או להראות אותו לאסיר כפי שהיה בעבר. הנציבה החדשה משנה את כל הכללים והמטרה היא לעשות הכל כמה שיותר קשה וכמה שיותר משפיל”.
עורכת הדין שני אילוז שמייצגת אסירים סיפרה כי “אסירים מתלוננים רבות על תנאים בלתי אנושיים ששוררים במתקני כליאה, החל מהתאים ועד חדרי ההתייחדויות. התנאים המתוארים מבזים את כבוד האדם, נדמה שלפעמים שוכחים כי אסירים הם בני אדם שחירותם נשללה מהם אך לא כבודם. אף אשה לא צריכה לעבור תהליך מבזה שכזה. אנו עדים בחודשים האחרונות למגבלות חדשות המוטלות על ידי שב”ס כמו האיסור לאפשר לתינוק עד גיל שנה לשהות עם הוריו בשעות ההתייחדות, נראה אפוא כי קיימת מגמת הרעה בתנאי מאסר ולא שיפורם”.
שירות בתי הסוהר אינו מחויב להעניק לאסיר את האפשרות להתייחד עם בת זוגו, אולם כל אסיר שמרצה את עונשו למעלה מחצי שנה ולא זכאי לחופשות יכול להגיש בקשה להתייחדות. לאחר מכן האשה נדרשת ללכת לרופא נשים ולעבור בדיקה, ולהביא אישור מנוטריון שמאשר שהם ידועים בציבור או נשואים. הבקשה מוגשת פעם נוספת לשב”ס, ובדרך כלל היא מאושרת. מרגע קבלת האישור, האסיר מקבל תאריך ושעה לפי התור, כאשר ההמתנה עשויה להמשך מספר שבועות. כל מפגש מתקיים בין שמונה ל–12 שעות, על עקרון “מיטה חמה” — זוג יוצא וזוג נכנס. לעתים יש חדר התייחדות אחד למספר בתי סוהר, כך שזמן ההמתנה ארוך יותר והעברתו של אסיר מכלא אחד לכלא אחר בו יש חדר התייחדות עשויה להימשך כמה ימים ושהייה בתאי מעבר. “אני אמור להגיע משהו כמו חצי שעה לפני המפגש, אסור לי להביא חומרי ניקוי וצריך להשתמש עם מה שיש במקום”, סיפר אסיר מכלא במרכז הארץ. “אני אמור לנקות את החדר לפני שאשתי מגיעה למקום ומרגע שהיא נכנסת מתחיל זמן ההתייחדות”.
“לאשה כמובן אסור להיכנס עם טלפון נייד לבית הסוהר”, סיפרה אשת אחד האסירים. “בעבר בגלל שזה מפגש ארוך היה נהוג שהאשה תתקשר לילדים בבית מטלפון ציבורי שנמצא באגף כדי לדאוג לשלומם ולראות שהכל בסדר. היום בשב”ס הפסיקו את זה ולא מאפשרים לנו לקיים שום קשר עם הבית בכל זמן ההתייחדות”. למעשה, מדובר בשעות ארוכות ולעתים לילה שלם, בהן האשה לא יכולה ליצור קשר עם איש.
אחת מנשות האסירים התלוננה גם על התנאים בחדרי ההתייחדות. “אי אפשר לישון ויש חדרי התייחדות שממש לא מתוחזקים”, סיפרה.
“שלטים לא עובדים לטלוויזיה ולמזגן. אין נייר טואלט אם האסיר לא מביא אתו. המקלחת זה צינור בלי ראש טוש, לא נקי. החדר והדלת הם למעשה תא מעצר שהוסב לכזה. דלת פלדה שחצי ממנה פתוחה עם סורגים. על הסורגים תולים בד שאמור לאטום את הראייה”.
לאחרונה החליטו בשב”ס לשפץ חדרי התייחדות בכלא הדרים ושרון אולם למשך מספר חודשים של השיפוץ האסירים לא קיבלו התייחדות. מי שכבר העז להתלונן על זה קיים את ההתייחדות שלו בכלא איילון אליו הגיע לאחר שלושה ימים של שהייה במתקני כליאה זמניים.
משירות בית הסוהר נמסר כי בשל אילוצי זמן היה קושי לבדוק את כל הטענות, אך הן ייבדקו ביסודיות. “בשב”ס יש מודעות גבוהה של הסגל והמפקדים ונעשים מאמצים גדולים לשמירה על כבודם ועל תנאים הולמים של הנתונים בחזקתו ושל משפחותיהם. זאת אל מול אילוצי ביטחון, מצבם הפיזי של מתקני הכליאה הישנים וקשיים אחרים”.