גלית מור ויגוצקי שופטת נוער – הכרזת קטין נזקק ללא הוכחות ללא ייצוג וללא סמכות רע"א 6487/13 ביהמ"ש עליון
קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/pxMec-1rb
האמא הגישה בקשה לביטול הנזקקות בערכאות השונות.
מפסק הדין של בית משפט עליון, שופטת דפנה ברק ארז שדחתה את הערעור עולים ליקויים קשים בדבר התנהגותה של שופטת הנוער גלית מור ויגוצקי:
גלית מור ויגוצקי קבעה נזקקות לקטין בדיון אחד ללא הוכחות כשהאמא לא מיוצגת
שופטת העליון דפנה ברק ארז רושמת בהחלטתה (סעיף 9) –
"בעיקרו של דבר, טענה המבקשת כי הקטין הוכר כ"קטין נזקק" לאחר ישיבה אחת בלבד מיום 23.1.2012, שבה המבקשת לא הייתה מיוצגת".
קביעת נזקקות לקטין הינו עניין משמעותי לחייו ולחיי משפחתו, ונאמר בזה כי מדובר בענייני נפשות. החלטה פזיזה בדיון אחד להכרזה על קטין כנזקק מזיקה כלכלית, פיסית ונפשית לקטין ובני משפחתו, יוצרת איבה וחוסר אמון במערכת – ועל זה אמרו חז"ל:
"החושך עצמו מן הדין, פורק ממנו איבה וגזל ושבועת שוא, והגס לבו בהוראה, שוטה רשע וגס רוח" (אבות, ד 4).
ואכן פזיזותה של גלית מור ויגוצקי יצרה ערעורים על החלטותיה, גרמה לאיבה של מערכת הרווחה נגד הקטין ומשפחתו תוך גרימת נזקים.
טיפול בתיק לענייני משפחה ללא סמכות בניגוד להורארת סעיף 6 (ז) בחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995 (להלן: "חוק ביהמ"ש למשפחה")
שופטת העליון דפנה ברק ארז כותבת בסעיף 3:
"בית המשפט לנוער שופטת ויגוצקי, ציין כי המבקשת לא קיימה החלטות של בית משפט לענייני משפחה בנוגע להסדרי הראייה של הקטין עם אביו, וכן הפרה החלטות שיפוטיות אחרות בעניינו של הקטין".
מדובר בתיק לענייני בית משפט לענייני משפחה פתוח, ולכן דין החלטת השופטת ויגוצקי להיות מבוטל מעיקרה (void), שכן במועד פניית הפק"ס לביהמ"ש לנוער היה בביהמ"ש לעניני משפחה תיק פתוח והדבר היה ידוע וברור לפקידת הסעד. פניית פקידת הסעד לביהמ"ש לנוער נעשתה כמחטף בשל ידיעתה כי ביהמ"ש למשפחה, אשר אשרר את החזקת הקטין במשמורת האמא, לא ישנה מהחלטתו, שכן לא חל שום שינוי נסיבות מהותי. הסיבה להוצאת הקטין ממשמורת האמא הוא רצון משרד הרווחה לאלף ולחנך את האמא בשל העובדה כי היא לא משתפת פעולה עם הרווחה.
גלית מור ויגוצקי בראיה צרה של בית המשפט לנוער מעמיסה על המשפחה צווים שיפוטיים מבלי ראיה כוללת ובניגוד לחוק ולכללים. חוסר המקצועיות, ותאוותה להוציא צווים בפזיזות מעלות תהיות לגבי שיקוליה של גלית מור ויגוצקי בהליך.
חותמת גומי של גופים שאינם מעוגנים בחוק ובניגוד לחוק
שופטת העליון דפנה ברק ארז כותבת בסעיף 5:
"לאחר הדיון, ביום 15.7.2013, התכנסה ועדה לתכנון תוכניות טיפול (ועדת החלטה), בנוכחות הורי הקטין ונציגי מחלקת הרווחה. הוועדה המליצה בפני בית המשפט לנוער שופטת גלית מור ויגוצקי, על מתן צו הוצאה ממשמורת שמכוחו יועבר הקטין למרכז הדסים למשך שלושה חודשים. ביום 17.7.2013 נערך דיון נוסף בבית המשפט לנוער, שבסופו ניתנה החלטתו של בית המשפט לנוער להוצאת הקטין ממשמורתה של אימו והעברתו למרכז הדסים למשך שלושה חודשים".
על פי חוק הנוער סעיף 3 רשאי בית משפט לנוער לפעול על פי פניות פקיד הסעד לחוק הנוער. גלית מור ויגוצקי נוהגת כחותמת גומי של ועדת החלטה אשר אין לה עיגון בחוק ובכך מעניקה לועדה לא מעוגנת בשום חוק סמכויות סטטוטוריות. ויגוצקי נוהגת בניגוד לסמכויות שניתנו לה בחוק הנוער. התנהגותה של גלית מור ויגוצקי מהווה קרקע פוריה לשחיתות, אובדן אמון האזרח במערכת המשפט, זלזול באזרח, זכויות אדם ועוד.
קבלת החלטות לא פרקטיות, חוסר מקצועיות
שופטת העליון דפנה ברק ארז כותבת בסעיף 3:
"בחודש יולי 2012 קבע בית המשפט לנוער שופטת גלית מור ויגוצקי כי יש להוציא את הקטין ממשמורתה של המבקשת על מנת שניתן יהיה לערוך לו אבחון מעמיק וכולל. החלטה זו לא קוימה, בשל קשיים ביישומה, ככל הנראה בשל כך שלא נמצא לקטין מקום פנוי במרכז חירום אינטרני. בזמן זה החל הקטין שנת לימודים חדשה בחטיבת הביניים".
גלית מור ויגוצקי הכריזה למעשה מצב חירום לקטין לשווא. הקטין לא הוצא לשום מקום, מאומה לא קרה. התנהגותה של ויגוצקי ליצור תחושת לחץ ובהלה על לא כלום פוגעת באמינות מערכת המשפט.
החלטות לא מובנות עם טעויות להתשה בירוקרטית
שופטת העליון דפנה ברק ארז כותבת בסעיף 8:
"המבקשת הגישה בקשת הבהרה על החלטתו של בית המשפט לנוער לשופטת גלית מור ויגוצקי, שנוסחה כך, הח"מ הפך והפך בהחלטת בית המשפט מיום 1.8.2013 ולא הבין אם בדעת בית המשפט הנכבד כן לקבוע דיון הוכחות לעניין הנזקקות ובאם לאו ולכן מבוקשת הבהרה, על מנת שהמבקשת תוכל לכלכל את צעדיה".
בהחלטתו של בית המשפט לנוער מיום 5.8.2013 ניתן תוקף להחלטה מיום 17.7.2013, המפרטת את דרכי הטיפול בקטין, בהחלטה נכתב, ככל הנראה בטעות, יום ה-17.10.2013.
החלטתה של גלית מור ויגוצקי אינה מובנת וגורמת לאמא נזקים כלכליים ונפשיים על עניינים פעוטים. התנהגותה של גלית מור ויגוצקי מצביעה על זלזול וחוסר דעת בעניני נפשות של האזרח המוחלש.
סוף דבר
שופטת בית משפט לנוער גלית מור ויגוצקי פעלה בענייני הקטין הנדון ברשעות, חוסר דעת, חוסר מקצועיות, וגאוותנות. ויגוצקי פעלה על סמך המלצת ועדת החלטה שאינה מעוגנת בשום חוק. ויגוצקי דנה בתיק לענייני משפחה בחוסר סמכות בהליך בלתי תקין ולכן כל מעורבותה בתיק היתה מיותרת. ויגוצקי לא רק שפעלה בחוסר אפקטיביות אלא גם גרמה למעמסה נפשית כלכלית ופיסית על הקטין ומשפחתו.