סקר: אין אמון במוסדות הרווחה של ישראל
קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/pxMec-3ww
לאט לאט מחלחלים הדברים אותם זועקים "מטופלים" של משרד הרווחה הזועקים במשך שנים שהעובדות הסוציאליות מבצעות פשעים איומים.
בדצמבר 2014 אמר סילמן לעו"ס שצריך לפתח סל כלים, סל שירותים לרווחת האזרח, ואין צורך בצבא שלם של פקידות סעד, כי גם אם הוא ייתן להן עוד 1,000 תקנים, לא ייצא מזה כלום, זה לא יקדם את צמצום העוני, וזה לא יקדם שום דבר. עוד הוא אמר שהעו"ס מייצרות תיקים להתעסק בהם, כדי לטעון שהן עמוסות ולדרוש עוד תקנים, כשהלוגיקה היא פשוטה: אם יהיה סל שירותים, כלומר יתנו כסף למשפחה נזקקת, אז פשוט אותה משפחה תצא מהסטטיסטיקה של תיקים בטיפול עו"ס, ולכן אין צורך בעוד תקנים של עו"סיות.
כדוגמא לחוסר היעילות של העו"סיות הביא סילמן את העו"סיות העוסקות בגירושין, שהן משאירות תיקים פתוחים 5 שנים, ובהרבה מקרים גם 10 ואף יותר שנים, רק כדי ליצור מצג שווא של עומס. עוד אמר שהעובדות הסוציאליות לא יעילות, מיותרות, מחרחרות ריב ומדון, ויש לשים להן בלמים וברקסים.
הגיע הזמן שהעו"סיות יבינו שאין קשר בין העוני ובין מספר התקנים של העו"ס, או כמות התיקים לעו"ס. לעו"ס אין בכלל כלים לחלץ אנשים מעוני. חילוץ הציבור מעוני תלוי בעבודת כלכלנים לפתיחת השווקים לתחרות, חיסול המונופולים והקרטלים, כדי שעלות המחיה תוזל. זו בכלל לא עבודה של עו"ס.
ולכתבה של יחצ"ן בשכר המקבל בקשיש כדי להכפיש הורים, למנוע ממידע על פשעי העו"ס לזלוג למערכת Ynet:
עומרי אפריים, http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4730373,00.html
נתונים שנאספו ע"י מכון רפי סמית מצביעים על משבר אמון בין אזרחי ישראל לשירותי הרווחה. 50% טענו שלא ניתן בהם אמון כשפנו לעזרה. 61% טענו שהליכי הסינון מחמירים מדי. הנתונים יוצגו בכנס שדרות.
סקר שנערך בימים האחרונים על ידי המכון של רפי סמית עבור הקרן לידידות ומתפרסם לראשונה ב-ynet מצביע על משבר אמון חריף בין הציבור בישראל לבין מוסדות הרווחה, הכוללים משרדי ממשלה, הביטוח הלאומי והמחלקות לשירותים חברתיים בערים השונות. לפי הסקר, מתוך מי שפנו ב-10 השנים האחרונות למוסדות השונים, 50% סבורים שלא ניתן בהם אמון או שניתן בהם אמון חלקי על ידי מוסדות הרווחה. הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של 500 איש מכל רחבי ישראל.
עוד עולה מהסקר כי 28% בלבד סבורים שבכוחם של מוסדות הרווחה בישראל להוציא מעוני וממצבי מצוקה. 55% סבורים כי אך ורק מאמץ אישי יכול בישראל להציל מעוני.
נתון מעניין נוסף נוגע לעמדות הציבור בנוגע להליכי הסינון במוסדות הרווחה. לפי נתוני הסקר, 61% סבורים שהליכי הסינון מחמירים מדי ויש לרכך אותם. 20% סבורים שיש לתת אמון מלא בפונים ללא סינון. השאר חשבו שיש להחמיר את הליך הסינון.
הסקר בחן את אמון הציבור, באופן כללי, כלפי מי שפונים למוסדות הרווחה. לפי הסקר, 89% נותנים אמון במי שפונה לקבלת סיוע במוסדות הרווחה וסבורים שהפונים זקוקים באמת לסיוע או זקוקים לו באופן חלקי. 11% בלבד ציינו שהם לא נותנים אמון ושלדעתם שהפונים למוסדות הרווחה עושים זאת כדי לנסות ולהוציא כסף מהמערכת.
ממצאיו המלאים של הסקר יוצגו היום (ד') על ידי המשנה לנשיא הקרן לידידות, ג’ף קיי, בכנס שדרות לחברה המתקיים בימים אלה במכללה האקדמית ספיר.
הממצאים יוצגו במסגרת מושב שכותרתו "סוגיות של אמון בחברה הישראלית".
במושב, בהנחיית העיתונאית מרב בטיטו מ"ידיעות אחרונות", ישתתפו גם ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני); יו"ר ארגון המנהלים ומנהלת המחלקה לשירותים חברתיים בכרמיאל, שולה מנחם; מנכ"לית האגודה הישראלית ליוצאי אתיופיה, זיוה מקונן-דגו, ועו"ד שני רבינוביץ' מעמותת ידיד.
נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין, התייחס לתוצאות הסקר ואמר: "אמון הוא ערך בסיסי בכינונה של חברה צודקת. הדבר נכון באופן כללי ונכון שבעתיים גם ביחס שלנו לחלשים בחברה. תמיכה אמיתית בחלשים בחברה מורכבת משילוב של סיוע חומרי ומתן הרגשה טובה למקבליו. על כן תוצאות הסקר צריכות לעורר אותנו לתור אחר פתרונות שיאפשרו את קיום השילוב הזה בסיוע לחלשים".