לשכת רווחה עכו השקעת משאבים כספיים להרחקת ילדים מהוריהם מחוץ לקהילה
הצביעות של משרד הרווחה אינה יודעת גבול. מוטי וינטר הוא עובד סוציאלי סמנכ"ל של משהו במשרד הרווחה, אשר מאכיל את חברי הכנסת והציבור בערימות של לוקשים. מצד אחד הוא טוען "אנחנו עם הפנים לקהילה", ואילו המציאות בפועל מוכיחה בדיוק ההיפך. רשויות הרווחה משקיעות תקציבי עתק להוצאת הילדים מחוץ לבתיהם, למכלאות הרווחה, שם הילדים מקבלים סמים פסיכיאטריים, עוברים מעשי אונס והתעללות ואין מושיע. דוברי לשכת הרווחה מפריחים סיסמאות חלולות לחלל האוויר חסרי תוכן.
מבקר המדינה חשף ליקויים במחלקה לשירותים חברתיים בעיריית עכו, תמי מאור, 6.1.14
http://www.local.co.il/akko/112368/article/
בשנת 2012 היה תקציבה של המחלקה לשירותים חברתיים בעירית עכו 44.3 מיליון שקל, ובשנת 2013 – 47.6 מיליון שקל. התפלגות ההכנסות היא לפי השתתפות משרד הרווחה והשירותים החברתיים בתקציבים (עד 75%), על פי תכניות הפעולה שהוא מאשר. במשך שנת 2012 חרגה העירייה מהתקציב המאושר של מינהל הרווחה בסכום של כ-1.1 מיליון שקלים, חריגה שנבעה מיישום מוגבר של תכניות רווחה, כמו החזקת ילדים בפנימיות, החזקת ילדים במעונות יום ועוד.
במינהל הרווחה פועלים ששה צוותים, הכוללים עובדים סוציאליים וראשי צוותים. על פי הנתונים, עומס גדול ביותר מוטל על עובדים סוציאליים המטפלים במשפחות. משרד הרווחה והשירותים החברתיים לא קבע כללים לגבי כמות התיקים המרבית שאמורה להיות בטיפולו של עובד סוציאלי, ובכלל זה לגבי הכמות המרבית שאמורה להיות בטיפולו של עובד סוציאלי המטפל במשפחות. עומס עבודה רב מוטל גם על ארבעת העובדים הסוציאליים שאמונים על הפעלת מערך החוסן הקהילתי בעיר, ונוסף על כך מטפלים ב-800 משפחות.
העירייה ומשרד הרווחה לא בחנו את הצרכים של מינהל הרווחה, לרבות הצורך להקל את עומס העבודה המוטל על העובדים הסוציאליים ועל הצוותים המקצועיים השונים.
עוד עולה בהקשר של מינהל הרווחה כי המינהל אינו מבצע איתור יזום של נערות במצוקה, בניגוד להוראות משרד הרווחה והשירותים החברתיים. איתור נערות בשלבים מוקדמים של מצוקה עשוי להקל את החזרתן לחיים נורמטיביים ולמנוע הידרדרות נוספת במצבן.
כמו כן, בגלל העומס המוטל על פקידי הסעד לסדרי דין המטפלים במשפחות, נוצרים עיכובים בהכנות תסקירים לבתי המשפט. העיכובים גורמים להתמשכות ההליכים המשפטיים ועקב כך לעינוי דין, ופוגעים בטובת הילדים ובסיכויי שילובם התקין בחברה.
התקציבאית המועסקת במינהל הרווחה אינה עובדת העירייה, אלא מועסקת במינהל מטעם רואה החשבון שהעירייה התקשרה עמו. העירייה לא דרשה ממנה לחתום על הצהרת סודיות, אף שהיא נמצאת בקשר שוטף עם משרד הרווחה ונחשפת למידע רגיש, כגון תיקים ורשימות שמיות של נזקקים ואחרים המטופלים במינהל הרווחה. רק במאי 2013 ובעקבות הביקורת חתמה התקציבאית על הצהרת הסודיות כנדרש.
בנוסף, החדרים בבניין מינהל הרווחה אינם מאפשרים לעובד הסוציאלי המטפל במשפחה להיפגש עם הפונים אליו בפרטיות ובאווירה מתאימה.
מתוך הדוח:
"ממצאי הבדיקה מעלים כשלים, חלקם מהותיים, בפעילותן של עיריית עכו ושל החברה הכלכלית עכו בע"מ בנושאים שנבדקו.
'על העירייה לבחון את עומס העבודה הרב המוטל על העובדים הסוציאליים המטפלים במשפחות ובנזקקים בתחום שיפוטה. העומס הרב גורם לעיכובים בטיפול בנזקקים, לרבות הכנת תסקירים לבתי הדין לענייני משפחה ואיתור יזום של נערות במצוקה.
'על העירייה, בשיתוף משרד הרווחה, למפות את החסמים הקיימים במינהל הרווחה ולבחון את הדרכים להסרתם".
מעיריית עכו נמסר בתגובה: "עיריית עכו רואה בדוח מבקר המדינה כלי עבודה חשוב להמשך שיפור והתייעלות העירייה וגופי הסמך שלה. מרבית הליקויים כבר תוקנו ובימים אלה פועלת העירייה לתיקון שאר הליקויים".